26 Mac 2014

I waited 24 hours for nothing (Bill issues)

Assalamualaikum wbt. Sebelum itu saya ingin melahirkan rasa dukacita atas tragedi pesawat MH370 yang terhempas di selatan lautan Hindi, semoga Allah merahmati mereka yang terkorban dan menyelamatkan mereka yang terselamat, jika ada.

Straight to the point, mohon sesiapa yang melanggan Yes4g di Kelantan agar tidak membayar bill anda di booth Yes4G di Mydin Kubang Kerian. Dalam kes saya, saya membayar bil pada 25 Mac 2014 pada pukul 1 tengahari untuk menyelesaikan masalah account barred akibat tertunggak. Isu-isu yang timbul adalah:

-Setelah menunggu hampir 6 jam account saya masih lagi barred. saya pergi ke booth tersebut sekali lagi, dan menuntut penjelasan daripada jurujual. Beliau memaklumkan bahawa account akan dipulihkan dalam tempoh 24 jam. Ini tidak masuk akan sedangkan saya pernah menyelesaikan masalah account saya yang barred semasa saya di Shah Alam pada tahun lepas, dengan membayar di kedai komputer yang menyediakan perkhidmatan pembayaran bill di Plaza Alam Sentral. Setelah saya pulang dari membayar bill saya terus dapat menggunakan internet saya seperti sediakala. Sedangkan P1 Wimax mengambil masa 2 jam sahaja untuk mengaktifkan line selepas barred.

-Pada hari ini saya menggunakan Yes4g pada pukul 1 tengahari, masih lagi tidak dapat menggunakannya. 1 jam selepas itu saya pergi sekali lagi ke booth itu, barulah dia cepat2 selesaikan pembayaran tersebut. Dan amat kesal sekali kerana jurujual itu meminta katalaluan (password) ID pengguna saya, setahu saya pembayaran bill tidak memerlukan katalaluan pengguna. Dan barulah saya tahu, jurujual itu membayar bill melalui akaun pengguna.

Saya amat kecewa dengan tindakan pihak ini yang melengah-lengahkan masa saya. Saya harap agak pengguna-pengguna lain agar tidak membuat urusan pembayaran bill dengan pihak ini.

17 September 2013

Dream Log #3

Banyak kali je aku tidur termimpi-mimpi macam-macam benda, tapi kali ni sampai aku wonder kenapa keluar mimpi yang agak menghairankan aku sampai sekarang.

Alkisahnya time aku tidur lepas Zohor tadi aku mimpi masuk ke beranda rumah lama tempat aku tinggal sejak lahir. Bila aku lihat ke sudut kiri aku nampak ada lembaga hitam besar, dan tiba-tiba badan aku rasa lemah, macam lembaga tu nak telan aku. Jadi aku istigfar banyak-banyak, berpaling dari lembaga tu dan dengan rasa takutnya lari masuk rumah, pergi cari seorang member aku yang duduk dekat tingkap yang boleh nampak beranda di luar. "Eh engko ni kenapa?" "Ada hantu, kat luar". Bila aku pergi intai balik lembaga tu, lembaga tu macam panggil aku dengan bahasa Melayu, Dan lembaga tu bertukar rupa menjadi seorang senior aku kat asrama dulu (yang ni aku tak tahu kenapa).

Lembaga itu bagitau yang aku selalu doakan untuk mak bapak aku dan orang-orang lain tetapi tak pernah doakan untuk seorang saudara aku yang berada di kampung (dan I have no idea pasal ni.)

Masih terfikir kenapa aku dapat mimpi macam ni

08 Ogos 2013

Abit Note on Eid

So today is Syawal 1st, so I would like to wish Happy Eid Mubarak to all the Muslim visitors and good holiday to non-Muslims. And I'm gonna share a bit things here in this blog:

1. This semester actually should be the last semester for me, but due to my problems that i mentioned in some previous posts I ended up extending another semester, and the next and last (hopefully) semester should be the easiest and riskiest one, since I got 2 subjects to study for (elective & FYP subject) so Im gonna have a lot of time, which Im afraid that I'll wasted it again like before. So I am planning to earn some money with the most free time I have, but Im also worried that I might not be able to focus on part time job due to the FYP, which require most part of my brain.

2. And previous Ramadhan many things happened. First i heard many news about my friends & colleagues house being broken into, and our rented house, also, receive the same fate. What I can tell about this thief is, this person is not using specific tools like screwdriver or crowbar to broke into our house, just using a ring of many keys to enter our house without any trace on the door. And this person is very brave for stealing my friend's handphone which is near to his bed, and at the same time my friend is asleep. I just wish my friend do the Silat Cekak moves on him and broke his neck already lol. Luckily none of my belongings were taken although my spare laptop almost taken by that thief, I guess 4 years old laptop didn't fancy him enough eh? To cut the chase, my friends lost his laptop, handphones, watches, and jar full of petty coins (lol why he bother to take the heavy things?). Police report have been lodged, but as usual no guarantee of this thief will be catched but at least to warn the community here: this place aint fully secured.

3. I just started my practical training at some place near the USJ/Puchong although I got 1 semester to finish. And it takes  about 6 weeks and no specific system or project needs to be developed. Just take and record any task you were given and write the darn report. But I heard that our batch is the last batch for 6-weeks practical training, and after this will be 3 months period. Too bad juniors. So far the things is going well... but i was given a little task and after finishing it will be a long day without anything to do, which i worried some people might labeled me as slacker, which actually i don't want to happen. And the journey for a day cost me about 1/3 of my petrol tank, which sometimes I refueled every 2 days. And i hope if there's any good place to eat there, since the company's cafeteria is part of their business: a cuisine restaurant, in which i don't want to eat there because... you know their price right?

4. At least for the Eid Im able to return home safely, unite with my family although my bro didn't make it, eh i mean he didn't buy the ticket so yeah lol. This is a blessing to me for being away from them many days.

Im lazy to design a greeting card so this will do lol. Also, nikko nikko ni~


So we will meet again sometimes.