12 Mei 2014

What Should I Write

Saya buat blog ni semasa saya umur 15 tahun. Pada masa tu saya agak obses dengan Internet., selalu spend masa sekurang-kurangnya 1 jam untuk melayari internet. Pada masa itu saya juga ada cita-cita nak buat website sendiri, tapi disebabkan kekangan kewangan saya bergantung pada apa yang percuma di internet, salah satunya ialah Blogger. Saya bukan anak orang kaya dan bukannya miskin sangat tapi tak semua yang saya mahu saya boleh dapatkan dengan meminta.

Semasa saya ada blog ini, saya selalu cerita pasal diri sendiri, pengalaman yang dilalui, kadang-kadang makan nasik apa pun post sekali. Tapi sekarang saya tak pasti adakah perlu saya kongsi pengalaman hidup saya lagi, dan jika saya tak ada topik nak dibualkan sekalipun adakah saya perlu beritahu apa-apa mengenai diri saya? Secara jujurnya, saya mula tidak senang dengan orang yang menilai saya berdasarkan apa yang saya karang di Internet. Jika saya post benda-benda merapu, adakah orang akan melabelkan saya sebagai tidak siuman?

Kita semua dah melalui zaman-zaman media sosial, bukan sahaja Facebook malah pada zaman Friendster dan Myspace lagi. Dari situ kita dapat melihat kedangkalan kita dalam berkongsi maklumat dan berinteraksi. Ya, kita, termasuk saya sendiri. Contohnya seperti menyebarkan maklumat yang akhirnya tidak sahih, terlalu emosi di media sosial, membenci seseorang atau satu kumpulan secara total kerana satu kesalahan walaupun seseorang / kumpulan itu ada berbuat kebaikan, menyebarkan kesilapan orang lain secara sengaja ataupun tidak sengaja dan lain-lain lagi.

Ok, konteks di atas nampak seperti out of topic. Apa yang saya nak sampaikan sebenarnya? Baiklah. Persoalannya, adakah harus kita dinilai berdasarkan apa yang kita tulis?

Secara jujurnya saya banyak kali berjenaka di Internet, dan kadang-kadang jenaka saya boleh disalah erti jika seseorang yang membacanya tidak mengenali saya secara personal atau tidak memahami apa yang saya sampaikan. Daripada salah erti itu boleh membawa ke salah faham. Itu yang membimbangkan saya. Tambah-tambah lagi kebanyakan kita segan bertanya untuk mendapatkan penjelasan, maka kesalah fahaman itu kekal sebegitu. Agak dikesali.

Sekian, semoga bertemu kembali.

26 Mac 2014

I waited 24 hours for nothing (Bill issues)

Assalamualaikum wbt. Sebelum itu saya ingin melahirkan rasa dukacita atas tragedi pesawat MH370 yang terhempas di selatan lautan Hindi, semoga Allah merahmati mereka yang terkorban dan menyelamatkan mereka yang terselamat, jika ada.

Straight to the point, mohon sesiapa yang melanggan Yes4g di Kelantan agar tidak membayar bill anda di booth Yes4G di Mydin Kubang Kerian. Dalam kes saya, saya membayar bil pada 25 Mac 2014 pada pukul 1 tengahari untuk menyelesaikan masalah account barred akibat tertunggak. Isu-isu yang timbul adalah:

-Setelah menunggu hampir 6 jam account saya masih lagi barred. saya pergi ke booth tersebut sekali lagi, dan menuntut penjelasan daripada jurujual. Beliau memaklumkan bahawa account akan dipulihkan dalam tempoh 24 jam. Ini tidak masuk akan sedangkan saya pernah menyelesaikan masalah account saya yang barred semasa saya di Shah Alam pada tahun lepas, dengan membayar di kedai komputer yang menyediakan perkhidmatan pembayaran bill di Plaza Alam Sentral. Setelah saya pulang dari membayar bill saya terus dapat menggunakan internet saya seperti sediakala. Sedangkan P1 Wimax mengambil masa 2 jam sahaja untuk mengaktifkan line selepas barred.

-Pada hari ini saya menggunakan Yes4g pada pukul 1 tengahari, masih lagi tidak dapat menggunakannya. 1 jam selepas itu saya pergi sekali lagi ke booth itu, barulah dia cepat2 selesaikan pembayaran tersebut. Dan amat kesal sekali kerana jurujual itu meminta katalaluan (password) ID pengguna saya, setahu saya pembayaran bill tidak memerlukan katalaluan pengguna. Dan barulah saya tahu, jurujual itu membayar bill melalui akaun pengguna.

Saya amat kecewa dengan tindakan pihak ini yang melengah-lengahkan masa saya. Saya harap agak pengguna-pengguna lain agar tidak membuat urusan pembayaran bill dengan pihak ini.

17 September 2013

Dream Log #3

Banyak kali je aku tidur termimpi-mimpi macam-macam benda, tapi kali ni sampai aku wonder kenapa keluar mimpi yang agak menghairankan aku sampai sekarang.

Alkisahnya time aku tidur lepas Zohor tadi aku mimpi masuk ke beranda rumah lama tempat aku tinggal sejak lahir. Bila aku lihat ke sudut kiri aku nampak ada lembaga hitam besar, dan tiba-tiba badan aku rasa lemah, macam lembaga tu nak telan aku. Jadi aku istigfar banyak-banyak, berpaling dari lembaga tu dan dengan rasa takutnya lari masuk rumah, pergi cari seorang member aku yang duduk dekat tingkap yang boleh nampak beranda di luar. "Eh engko ni kenapa?" "Ada hantu, kat luar". Bila aku pergi intai balik lembaga tu, lembaga tu macam panggil aku dengan bahasa Melayu, Dan lembaga tu bertukar rupa menjadi seorang senior aku kat asrama dulu (yang ni aku tak tahu kenapa).

Lembaga itu bagitau yang aku selalu doakan untuk mak bapak aku dan orang-orang lain tetapi tak pernah doakan untuk seorang saudara aku yang berada di kampung (dan I have no idea pasal ni.)

Masih terfikir kenapa aku dapat mimpi macam ni